Πως θα επιλέξετε τον κατάλληλο μπουφέ για το σπίτι σας

Συνήθως όταν μιλάμε για μπουφέ αναφερόμαστε σε ένα αρκετά μεγάλο και πρακτικό έπιπλο που η χρήση του προορίζεται για αποθήκευση πιάτων και διαφόρων κρυστάλλων, σερβίτσιων και ποτηριών και τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, συνήθως δίπλα από την τραπεζαρία, απ’ όπου οι καλεσμένοι μπορούν να σε σερβιριστούν και μόνοι τους.

Πως θα επιλέξετε τον κατάλληλο μπουφέ για το σπίτι σας

Αν ψάξουμε για την ιστορία της έννοιας του επίπλου μπουφές, θα βρούμε πως ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου το έπιπλο αυτό χρησιμοποιούταν για να τοποθετούνται τα ποτά! Μετέπειτα, η ιδέα του επίπλου επεξεργάστηκε από τους Γάλλους που το έκαναν γνωστό παγκοσμίως αλλά και καθιέρωσαν την ονομασία που έχει έως σήμερα και όλοι γνωρίζουμε «bouffet». Έτσι, το έπιπλο του μπουφέ έγινε γνωστό και στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια με διαφορετικά σχέδια ανά δεκαετίες.

Συνήθως όταν μιλάμε για μπουφέ αναφερόμαστε σε ένα αρκετά μεγάλο και πρακτικό έπιπλο που η χρήση του προορίζεται για αποθήκευση πιάτων και διαφόρων κρυστάλλων, σερβίτσιων και ποτηριών και τοποθετείται σε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, συνήθως δίπλα από την τραπεζαρία, απ’ όπου οι καλεσμένοι μπορούν να σε σερβιριστούν και μόνοι τους. Ο όγκος του κάνει πολλούς από εμάς να πιστεύουμε πως πρέπει να έχει και μία επιβλητική γραμμή. Αυτή όμως η προσέγγιση μπορεί να αποβεί και παγίδα και να κάνει τον καταναλωτή να μετανιώσει για την αγορά τουόταν το έπιπλο καταφτάσει σπίτι του και καταλάβει πως η αγορά που έχει κάνει είναι τελείως διαφορετική από αυτό που είχε εξαρχής στο μυαλό του. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση;

Η απάντηση είναι απλή και δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές:
Εάν ο χώρος σας είναι μικρός, προτιμήστε έναν μπουφέ με γυαλιστερή επιφάνεια ώστε ο περιβάλλον χώρος να αντανακλάται σε αυτόν. Η τοποθέτηση ενός μεγάλου καθρέπτη από πάνω (εάν υπάρχει η δυνατότητα), σίγουρα θα βοηθούσε στην αίσθηση επέκτασης του χώρου.Σε χώρους λιτούς, όπου η διακόσμηση είναι minimal, πάντα να επιλέγετε αντίστοιχα λιτές γραμμές επίπλου, οι οποίες βοηθούν στην εντύπωση πως το έπιπλο είναι εντοιχισμένο. Όπως και να έχει μετρήστε προσεκτικά τον χώρο που σκοπεύετε να τοποθετήσετε τον μπουφέ σας και φροντίστε να τον αφήσετε να «αναπνέει».Μετρήστε τον τοίχο που θέλετε να τον τοποθετήσετε και φροντίστε να μην δημιουργεί «ασφυξία» στο χώρο, αλλά να ταιριάζει σε αυτόν και να είναι πραγματικά χρήσιμος.

Εάν ανήκετε στις περιπτώσεις όπου η κουζίνα σας χωρίζεται από το σαλόνι σας με κάποιου είδους πάσο, σκεφτείτε να τοποθετήσετε τον μπουφέ σας μπροστά από το πάσο. Έτσι θα δώσετε την αίσθηση της ομαλής οριοθέτησης χώρων και θα μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε και ως βοηθητικό έπιπλο σερβιρίσματος. Όπως και να έχει, φροντίστε να κρατήσετε την επιφάνειά του «καθαρή» από αντικείμενα ώστε να αποφύγετε την εικόνα της υπερφόρτωσης του επίπλου. Με αυτόν τον τρόπο της λιτής διακόσμησης, θα επιτύχετε ένα ογκώδες έπιπλο να αναδεικνύει τη γραμμή του και να μην κάνει τον χώρο να φαντάζει ασφυκτικός.

Όσον αφορά τους χώρους από τους οποίου θα απαρτίζεται το έπιπλο, σκεφτείτε τί σας χρειάζεται ώστε να αποφασίσετε εάν θέλετε έναν μπουφέ με ντουλάπια, χωρίς ντουλάπια ή και με τα δύο. Κάθε έπιπλο είναι μοναδικό με δικό του σχεδιασμό και εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και για τα πόδια του. Εάν επιλέξετε έναν μπουφέ με πόδια να έχετε υπόψιν σας πως θα δείχνει πιο ανάλαφρος και αέρινος στο μάτι. Επίσης θα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός του πατώματος κάτω από αυτόν. Οι μπουφέδες με βάση από την άλλη πλευρά, βαραίνουν περισσότερο τον χώρο και του προσδίδουν ταυτόχρονα και μια αυστηρότητα. Όπως και να έχει, το θέμα είναι πάντα τι σας ταιριάζει περισσότερο στο σπίτι σας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει βάσει του χώρου σας να σκεφτείτε και το αν ο σχεδιασμός του θα ακολουθεί μία πιο μοντέρνα ή μία πιο κλασσική γραμμή. Πάλι και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί συναρτήσει της υπόλοιπης διακόσμησης του σπιτιού σας. Σε κλασσικά σπίτια προτιμήστε έναν πιο retro ή vintage μπουφέ, ενώ σε πιο μοντέρνα, έναν αντίστοιχα μοντέρνο μπουφέ. Το ίδιο ισχύει και με το χρώμα του. Παρατηρήστε προσεκτικά τα υπόλοιπα χρώματα του σπιτιού σας, σε έπιπλα, ντουλάπια κουζίνας (εάν ο χώρος κουζίνα-σαλόνι είναι ενιαίος), πατώματα, τοίχους κλπ. και προσπαθήσετε να επιλέξετε το χρώμα του με γνώμονα ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εδώ για εσάς ώστε να σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλέψουμε για να επιτύχετε την καλύτερη αγορά!

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ